top of page

Μπορώ να εμπιστευθώ προσωπικά θέματα σε κάποιο ψυχολόγο;

          Με βάση την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ψυχολόγος υποχρεούται να τηρεί εμπιστευτικά αρχεία όπως σημειώσεις και έντυπα για τις  υπηρεσίες που προσφέρει σε κάθε πελάτη, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς βέλτιστου χειρισμού του πελάτη και φυλάγονται κλειδωμένα σε ασφαλές μέρος.

          Σε περίπτωση που επιθυμεί ο πελάτης, ο ψυχολόγος μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες με κάποιο άλλο άτομο ή υπηρεσία μόνο μετά τη παροχή της δικής του συγκατάθεσης. 

          Ωστόσο, με βάση την σχετική νομοθεσία, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ψυχολόγος έχει τη νομική υποχρέωση να μοιραστεί ορισμένες προσωπικές πληροφορίες του πελάτη χωρίς τη συγκατάθεσή του, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια του ή την ασφάλεια τρίτων. Πιο συγκεκριμένα οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν τις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κινδυνεύει η ζωή ή ασφάλεια του ατόμου ή η ασφάλεια τρίτων ατόμων, μπορεί να δράσει ανάλογα, όπως να ειδοποιήσει την αστυνομία ή τρίτο άτομο υπεύθυνο για την ασφάλεια.

  • Όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κακοποιείται ή παραμελείται ανήλικο, ηλικιωμένο ή ανάπηρο άτομο, είναι υποχρεωμένος να το αναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Όταν εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου που απαιτεί ο ψυχολόγος να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία ή/και να καταθέσει στο δικαστήριο.

         Στο γραφείο μας, οι προσωπικές πληροφορίες του πελάτη που συζητούνται κατά την αξιολόγηση και σε ατομικές και ομαδικές συναντήσεις, είναι εμπιστευτικές και απόρρητες σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων και την Κυπριακή Νομοθεσία.

© Maria Panteli Theodosiou
bottom of page